Kunstenaar Gijs van den Elshout

20 december 1959 -- 12 april 2014

Levensverhaal Kunstenaar Gijs van den Elshout

Gijs in zijn voormalig werkatelier van Carré te Tilburg

Gijs van den Elshout geboren te Tilburg op 20 december 1959. Het gezin bestond uit vader en moeder, 3 zonen en 1 dochter.

Zijn vader van beroep banketbakker, maakte alle producten zelf in de bakkerij. Zijn moeder was verantwoordelijk voor verkopen in de winkel. Het bedrijf van zijn ouders bevond zich in het centrum van de stad, met weinig natuur.

Gijs had in zijn kinderjaren last van bronchitis. Voor zijn gezondheid was het wenselijk om naar Kleuterheil te gaan, samen met zijn zus, want ook zij had veel last van haar luchtwegen. Dit bleek voor hem een beproeving. Het liefst wilde hij thuis blijven spelen met zijn jongere broertje. In de weekenden ging het gezin vaak naar de Oisterwijkse bossen. Tijdens de tienerjaren waren Gijs en zijn jongste broer een onafscheidelijk duo. Ze gingen vaak samen erop uit en maakten mooie vakantie reizen op de fiets. 

Al vroeg raakt Gijs geboeid door de schoonheid van de natuur. Dolgraag wilde hij hierin een opleiding volgen. Helaas door diverse omstandigheden lukte dit niet. In zijn kunst is zijn passie voor de flora en fauna duidelijk terug te vinden.

De vooropleidingen die door hem voltooid zijn: M.A.V.O., H.A.V.OH.T.S “weg en waterbouwkunde”. Tot zijn laatste stageperiode heeft hij deze opleiding gedaan waarna bij hem de inkeer kwam dat hij meer richting kunst wilde gaan

In ’s-Hertogenbosch is de opleiding aan de kunstacademie gevolgd. Hier heeft hij de nodige kennis opgedaan. Uiteindelijk is ook hier de keuze gemaakt om deze vroegtijdig te verlaten. Hij vond van zichzelf dat de opgedane kennis  voldoende was en wilde zich op zijn eigen wijze verder ontwikkelen. Zijn interesse ging naar de kleuren theorieën. Wat doet kleur in het licht? Wat doen de werkingen van verschillende kleuren bij elkaar?

Om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien  solliciteerde hij  op een baan bij de P.T.T. als postbesteller. Hierdoor kon hij  veel in de buitenlucht zijn. De overige tijd kon besteed worden in het maken van kunst. Zijn inspiratie deed hij op, uit “wandelen en fietsen” in de vrije natuur, veel luisteren naar klassieke muziek, boeken lezen, musea bezoeken en daarnaast bleek hij ook een gepassioneerd schaker te zijn. Hij had een hekel aan alles wat met automatisering te maken had. Daar kon Gijs zich erg druk om maken. Zijn mening was dat de automatisering meer en meer belangrijker werd dan het menselijke aspect van het leven.

 

Tijden van de dag

Paneel Middag

Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door:

Catering Wolfs
Voor elk moment de juiste culinaire invulling

Contact

Berkelseweg 10-02
5056 HZ Berkel-Enschot
Tel: 013-5332692
info@cateringwolfs.nl