Gijs van den Elshout wie was hij....

Kunstenaar Gijs van den Elshout

20 december 1959 -- 12 april 2014

Levensverhaal Kunstenaar Gijs van den Elshout

Gijs in zijn voormalig werkatelier van Carré te Tilburg

Gijs in zijn voormalig werkatelier van Carré te Tilburg

Gijs van den Elshout geboren te Tilburg op 20 december 1959. Het gezin bestond uit vader en moeder, 3 zonen en 1 dochter.

Zijn vader van beroep banketbakker, maakte alle producten zelf in de bakkerij. Zijn moeder was verantwoordelijk voor verkopen in de winkel. Het bedrijf van zijn ouders bevond zich in het centrum van de stad, met weinig natuur.

Gijs had in zijn kinderjaren last van bronchitis. Voor zijn gezondheid was het wenselijk om naar Kleuterheil te gaan, samen met zijn zus, want ook zij had veel last van haar luchtwegen. Dit bleek voor hem een beproeving. Het liefst wilde hij thuis blijven spelen met zijn jongere broertje. In de weekenden ging het gezin vaak naar de Oisterwijkse bossen. Tijdens de tienerjaren waren Gijs en zijn jongste broer een onafscheidelijk duo. Ze gingen vaak samen erop uit en maakten mooie vakantie reizen op de fiets. 

Al vroeg raakt Gijs geboeid door de schoonheid van de natuur. Dolgraag wilde hij hierin een opleiding volgen. Helaas door diverse omstandigheden lukte dit niet. In zijn kunst is zijn passie voor de flora en fauna duidelijk terug te vinden.

De vooropleidingen die door hem voltooid zijn: M.A.V.O., H.A.V.OH.T.S “weg en waterbouwkunde”. Tot zijn laatste stageperiode heeft hij deze opleiding gedaan waarna bij hem de inkeer kwam dat hij meer richting kunst wilde gaan

In ’s-Hertogenbosch is de opleiding aan de kunstacademie gevolgd. Hier heeft hij de nodige kennis opgedaan. Uiteindelijk is ook hier de keuze gemaakt om deze vroegtijdig te verlaten. Hij vond van zichzelf dat de opgedane kennis  voldoende was en wilde zich op zijn eigen wijze verder ontwikkelen. Zijn interesse ging naar de kleuren theorieën. Wat doet kleur in het licht? Wat doen de werkingen van verschillende kleuren bij elkaar?

Om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien  solliciteerde hij  op een baan bij de P.T.T. als postbesteller. Hierdoor kon hij  veel in de buitenlucht zijn. De overige tijd kon besteed worden in het maken van kunst. Zijn inspiratie deed hij op, uit “wandelen en fietsen” in de vrije natuur, veel luisteren naar klassieke muziek, boeken lezen, musea bezoeken en daarnaast bleek hij ook een gepassioneerd schaker te zijn. Hij had een hekel aan alles wat met automatisering te maken had. Daar kon Gijs zich erg druk om maken. Zijn mening was dat de automatisering meer en meer belangrijker werd dan het menselijke aspect van het leven.

Opmerkingen

Willebrord Verzuu

22.11.2018 10:10

Mooie, treffende foto.s , Betty, en een goed verhaal! Zo begint Gijs bijna helemaal weer te leven voor mij. Tot 2 december a.s.

Annie Kuijl

23.08.2018 13:53

Bettie, het raakt me. Prachtige foto van Gijs achter zijn werktafel . ❤️

Betty Jansen

26.08.2018 09:27

Dag Annie
Ja, Hier was Gijs helemaal in zijn element. Bedankt voor je reactie.
Groetjes Betty

Ria van den Hout.

08.12.2016 08:44

Beste familie wat mooi van jullie om hier Gijs te herdenken voor de familie moeilijk om mee om mee om te gaan.

Desiree de Leuw

17.11.2016 07:19

Wat ontzettend mooi om hiermee Gijs te herdenken. Heb dierbare herinneringen aan Gijs.

Hans en Mijke Heijster-Teunissen

11.12.2015 06:26

Deze site geeft ons veel warmte en herdenking aan Gijs

Peter Oomen

10.12.2015 10:37

Ik ben blij dat mijn neef Gijs door deze site een beetje doorleeft. Na onze jeugdjaren waren er niet meer dan drie ontmoetingen, waarin wel altijd een belofte tot verdieping huisde.

Ivon Versnel

04.10.2014 15:06

Beste familie, wat goed dat jullie deze expositie hebben georganiseerd, het blijkt n belangrijk moment in het verwerken van Gijs' overlijden. Wat heeft hij veel moois nagelaten.. Veel sterkte nog.

ingrid

21.09.2014 15:15

dank je

Ivon

02.09.2014 23:41

Mis Gijs. Maar wat heerlijk dat hij eindelijk een website heeft met een deel van zijn werk erop! Prachtig, zoveel meer dan ik kende. Ik heb een voorstudie van de Lente van hem. Wil zeker komen op expo

Marij Lauwers

31.08.2014 18:38

ik heb Gijs gekend als kleine jongen die toen al veel van tekenen en schilderen hield
jammer dat hij ons al zo vroeg heeft verlaten

Sandra Leenhouwers

18.08.2014 20:25

Heel mooi verhaal om terug te lezen over Gijs zijn leven. Ik heb altijd genoten van de verhalen van Gijs en zijn heerlijke manier van genieten van de kleine dingen in het leven. Ik mis je...

annelies sillekens

18.08.2014 15:55

Erg mooi levensverhaal dat zijnoeder hweft gemaakt van fantatisch

ria van den hout

01.09.2014 19:25

ik heb Gijs gekend als kleine jongen ,werkte in het gezin,altijd naar tevredenheid Gijs was heel spontaan samen met zijn broer Jan. voor de familie is het erg om hier mee om te gaan

Betaal met:Bedankt voor Uw bezoek                              op 

             onze website