Vader in de oorlogsjaren

2. mei, 2020

Vader in de oorlogsjaren

Onze vader heeft ook een rol gespeeld in de oorlogsjaren. Zoals al beschreven in het boek. (Zie de passage van onderstaande tekst.)

Tijdens de 2e wereldoorlog moesten  de 2 oudste zonen onderduiken, zodat ze niet naar Duitsland gedeporteerd konden worden om daar te gaan werken in de wapenindustrie. Gaandeweg ontstond er meer schaarste, de bezetter nam alles mee naar Duitsland. Er was een groeiend tekort aan goederen en levensmiddelen. Zoon Jan zat nog steeds ondergedoken, ging ‘s nacht voor de eigen bevolking brood bakken en later ook voor de bevrijders, de Engelsen. In dezelfde bakkerij werd overdag brood gebakken voor de Duitsers. Via een Duitse officier heeft grootvader Philip geregeld dat zijn 2e zoon Jan een ausweis (paspoort) kreeg, zodat hij niet in Duitsland hoefde te werken. Hij mocht nu ook overdag brood bakken om te helpen de bevolking van genoeg voedsel te voorzien. Grootvader zorgde er als secretaris van het slagersgilde voor dat het vlees op een eerlijke en rechtvaardige wijze werd verdeeld.”

Maar er is nog meer en dit heb ik onlangs gevonden. Een origineel document van de Duitse “oberstleutnant”. Ik heb nog meer geschreven van de avonturen die vader heeft meegemaakt tijdens de 2e wereldoorlog. Mocht je dit leuk vinden te lezen? Stuur dan een e.mail naar kunstcollectiegijs@ziggo.nl  dan krijg je persoonlijk dit verhaal toegezonden.

Deel deze pagina

Bedankt voor Uw bezoek op onze website

unsplash