vakantie ervaring

25. okt, 2022

vakantie ervaring

Bij een oude ruïne, die ingericht is als een arena, loopt een jonge vrouw, gekleed in een kostuum uit de middeleeuwen. Al dansend vertelt ze dat ze terug denkt aan haar dierbare overleden vriendin en aan de verdwenen vogels, die voorheen in deze ruïne woonden. Ze begint op haar blokfluit te spelen. Vanuit een rots komt in een wolk van mist plotseling haar vriendin tevoorschijn. Liggend op een hemelbed komt ze langzaam tot leven.

Als begroeting laat de vriendin twee witte uilen uitvliegen. Nadien komen er arenden, valken, gieren, haviken, duiven, wouwen en ooievaars de arena binnenvliegen.

Deze vogels scheren vlak boven mijn hoofd. Van de arenden en gieren voel je zelfs de slagen van hun vleugels. De verplaatsing van de luchtdruk is voelbaar en het is zelfs mogelijk om diep in de ogen van een gier te kijken en zijn blik te zien voordat ik wegdook.

Een verdwaalde duif, die niet bij de getrainde dieren hoort, heeft een verkeerd tijdstip genomen om over de arena te vliegen. De kamikaze duif heeft pech want een van de valken gaat hem achterna. Kort nadien komt de valk weer terug met verdacht veel veren in zijn klauwen. Dan is het even pauze voor de vogels en er passeert een parade van vreemde acts, zoals:

Een secretarisvogel op zijn hoge poten probeert een nepslang te vangen. Het lijkt wel een ballerina die al dansend met haar prooi speelt; Een ruiter met een havik op het achterdeel van het paard rijdt de arena binnen; Een labrador die onder begeleiding van een valkenier twee roofvogels vervoert, zittend op een draagrek.

Ondertussen dansen de twee vriendinnen.

De grote finale komt als de twee vriendinnen afscheid nemen. Alle 330 vogels vliegen door het luchtruim. Zo is er een ooievaar die vanwege zijn spanwijdte meer ruimte nodig heeft. Een havik remt af, wijkt razendsnel van zijn koers en de ooievaar krijgt voorrang.  

Het riep bij mij een beeld op: Dit is een deel van het scheppingsverhaal, waar onder andere het vullen van het luchtruim in voorkomt.

Vol verbazing heb ik dit schouwspel mogen zien. Het is voor mij onbegrijpelijk dat dieren die natuurlijke vijanden van elkaar zijn zo’n show kunnen realiseren. Hier is, wat ik later las, dertig jaar training aan vooraf gegaan.

Deel deze pagina

Bedankt voor Uw bezoek op onze website

unsplash